Gevaarlijke stoffen lijst beoordelen met een PID

Dit artikel is een handvat voor veiligheidskundigen, arbeidshygiënisten en QHSE professionals die te maken hebben met gevaarlijke stoffen op de werkplek. Hierin staat opgesomd welke stoffen behoren tot de gevaarlijke stoffen lijst en hoe u dit zelf kunt beoordelen met behulp van een PID meter. In het artikel behandelen we de volgende punten:

  • Wat zijn gevaarlijke stoffen?
  • Welke stoffen staan op de gevaarlijke stoffen lijst?
  • Wettelijke grenswaarden gevaarlijke stoffen
  • Meetapparatuur om gevaarlijke stoffen in kaart te brengen en blootstelling te beoordelen.
Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Gevaarlijke stoffen is een erg breed begrip, waarmee alle soorten stoffen worden bedoeld die kunnen leiden tot ernstige ziekten, zoals astma, andere longziekten, huidaandoeningen en kanker. Voorbeelden van stoffen zijn allergenen, lasrook, dieselmotoremissie, houtstof, nanodeeltjes, kwartstof, brandbare- of explosieve stoffen, chroom-6, vluchtige organische stoffen, CMR-stoffen en meer.

Naar schatting werkt 1 op de 6 Nederlanders met gevaarlijke stoffen. Van werken met dit soort stoffen kun je ziek worden en vervroegd komen te overlijden. Om een indicatie te geven: Het jaarlijks aantal doden door beroepsziekten is naar schatting 4100, waarvan 3000 mensen als gevolg van stoffenblootstelling. Dat is ruim 70%! Het ‘gevaarlijke’ aan deze stoffen is dat het in veel gevallen gaat om stoffen waarvan je niet direct door hebt dat je er ziek van wordt. Gevolgen kunnen soms na 20 tot 40 jaar pas optreden en dan is er geen weg terug.

Zie hier een interessant factsheet over werken met gevaarlijke stoffen in Nederland.

Gevaarlijke stoffen lijst 

Een goede bron om meer informattie te winnen over bovengenoemde stoffen is deze website van het arbokennisnet.